Behovet av att böja gips uppstår om du vill vackert ordna taket eller göra archBehovet av att böja gips uppstår om du vill vackert ordna taket eller göra en båge på efterfrågan och mångsidighet Gips ger odds på många andra byggmaterial. Och göra honom en design ofta mycket komplexa. Framför allt har detta ofta böja gips. Så hur gör man det rätt?


Typer av Gips: hur man gör en halvcirkel av gipsskivor

Den första sak att tänka på - är tjockleken på GCR. Plattorna behövs inte 12 mm böjning svåra, specialverktyg för detta. Men om du vill, till exempel att böja gipsskivor radie på upp till 130 cm, är det bättre att ta ett blad av 9 mm.

I själva verket kan du böja någon form av gips. Men vissa är mer benägna till det.

Bent i en halvcirkel Gips bör noggrant fäst vid ramen med skruvarBent i en halvcirkel Gips bör noggrant fäst vid ramen med skruvar

Typer av Gips:


 • Tak. Det används för att korrigera höjden på taket ytan av basen, för döljande av kommunikation, för att ändra formen på taket. Det har en hög fuktbeständighet.
 • Wall. Det används för utjämning och kantar väggarna i rummet för installation av inredning partitioner.
 • Arch. Som använts vid monteringen välvda öppningar i rummet. Komposition gipsskivor arket förbättras med tillsats av glasfibrer, förlänar det flexibilitet till materialet. Denna typ av gips har hög hållfasthet.
 • Fuktresistent. Och den används vanligen i områden med högre luftfuktighet på 80%, tillsatt element i sammansättningen av detta material inte absorbera vätska. Långvarigt skydd mot svamp är begränsad. Gipsskivor är grön.

Som ni ser, det finns massor att välja. Gipsskivor malovesen är billigt, det är ett miljövänligt material. Men dess styrka jämfört med andra material kommer att vara måttlig. Men det kan böjas.

Ett förfarande för bockning, på torr gipsskiva

Om självgängande skruvar för att fixa ark gips till bärande konstruktion, då kommer du att kunna böja det på en ganska stor radie. På så sätt kan du dra nytta av krökningsradier större än 1 m.

Det är mycket viktigt när det handlar gipsskivor kontroll kraft pressning, observera stor försiktighet vid installation. Om arket är tunnare och kurvradie är mindre.Att böja gipsAtt böja gips "torr" metod kommer att kräva en särskild blankett och några tunga föremål för att fixera material på sidorna (du kan använda tegel)

I torr böj ark:

 • Skapa rätt storlek mönster;
 • En kant av arket på mall låsskruvar;
 • Böja den fria kanten av plattan för mallen form;
 • Den andra kanten fäst med skruvar.

Men för många, det finns en mer föredragna förfaranden för att böja gips. För dem, används vatten, eller, som i den tredje metoden, gör snitt. Säkrare fortfarande anses vara det första förfarandet som beskrivits ovan.

Den "våta" metoden för böjning Gips

Och denna metod kan anses vara den vanligaste. Framför allt är denna metod bra för byggandet av valv, samt inbyggda nischer. Den bygger på att ta hänsyn till de naturliga egenskaperna hos material. Eftersom gips skiljer porositet, och i fallet blir våt, gips, anbudet.

När den är helt torka gipsblad behålla en böjd form som skapats under många år.

Låt oss i detalj hur man genomför det med sina händer.

Att böja gipsAtt böja gips "våt" sätt den behöver vatten, rulla och form

Som "våta" metoden att böja gips:


 • OSB tillverkade ram (dvs, spånskiva);
 • Med användning av vatten av rumstemperatur, väta arket till dess att dess yta bildas en så kallad vattennivån;
 • ca 10 minuter bör impregnerade arket;
 • Till drywall var jämnt fuktat, mest lämpliga användningen av nålvalsen (om inte, sedan på ark framställt pricking syl eller ens konventionell gaffel);
 • Samtidigt, kom ihåg - listan ska inte tränger igenom, bara gipskärnan behöver suga upp vattnet;
 • Det våta arket är böj på samma sätt som beskrivits i torra metoden, och för att säkra bandmönstret;
 • Gipsskivor else att torka helt.

Oroa dig inte - kontakt med vätskan inte ändra egenskaperna för gips. Vattnet gör det bara mer elastisk och flexibel. När materialet torkar, är dess egenskaper återlämnas till den i sin helhet. Det vill säga, blir gips hårt igen.

Nadreznoy sätt att böja gips

Det finns några skäl att väta arket kan inte vara nadreznoy sätt att vara vänlig. Detta är också en torr metod, endast med ett ark hålls större manipulation. Oroa dig inte, inte denna metod inte leda till skador på arket.

förför "nadreznogo" vilken metod du vill använda papperskniv

Nadreznoy metod:


 • På en sida av arket längs viklinjer göra skär skär vid fem centimeter avstånd från varandra (med lämplig kniv);
 • Nedskärningar bör göras på den konvexa sidan av papperet - eller snarare, den sida som är konvex;
 • Ju mindre uppskattade radie - de lägre spåren bör vara;
 • Djup av nedskärningar ungefär 2,3 mm till den andra sidan av kartongskiktet;
 • Side hack behov av att sprida sig som en fläkt,
 • Nedskärningar bör fyllas med kitt för att fixera strukturen.

Om de används borrspårskärare, kan skårorna vara U-formade och V-formad. Det vill säga, kan ett ark av gips också ta form. Arbeta försiktigt och allt kommer att avlöpa.

Tips: Hur man gör en halvcirkelformad mur av gipsskivor

Detta är en separat teknik - för att göra en vägg i en halvcirkel. Men det finns korrekta tips som föregår någon av de metoder som valts av dig. Beakta dem.

När beslutet att göra en halvcirkelformad mur av gips bör användas metallprofil som är resistent mot skadorNär beslutet att göra en halvcirkelformad mur av gips bör användas metallprofil som är resistent mot skador

För en halvcirkulär vägg nödvändigtvis:

 • Använd endast stål för styrka profil;
 • I gipsskivor låg draghållfasthet eftersom böjningen är nödvändigt att använda speciella mönster;
 • Om en liten böjningsradie, böjning innan förfarandet våta arket "våta" metoden föredrages för sådana uppgifter,
 • vägghöjd bör vara upp till taket om du vill enkel installation.

Någon av de tre metoderna kan leda till önskat resultat. En väl vald verktyg och precisionsteknik för att klara uppgiften utan förlust. Och naturligtvis måste gips vara av god kvalitet.

Exempel på hur man böja gipsskivor halvcirkel (video)

Eftersom det är så populärt och GCR att de möjligheter han ger mycket reparationsarbete. Och detta trots att priset är mer än rimligt. Prova det och du ändra utseendet på sina hem på grund av den låga kostnad, naturliga och flexibelt material.

Bra jobbat!